Το δολάριο ανακάμπτει λόγω της ροής κεφαλαίων προς ασφαλή καταφύγια

( χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά )

  • Πηγαίνετε πίσω
  • All posts
    All posts|Currency Updates
    All posts|Currency Updates|International Trade
    All posts|In The News
    All posts|International Trade
    Blog
    Blog|Currency Updates
    Charities & NGOs
    Currency Updates
    Currency Updates|In The News
    Fraud
    Fraud
    In The News
    In The News|Press
    International Trade
    Press
    Weekly report
  • Latest

30 October 2023

Συντάχθηκε απο τον
Enrique Diaz – Alvarez

Chief Risk Officer, Ebury

Ο κλιμακούμενος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μαζί με τη σταθερή ροή θετικών εκπλήξεων από την οικονομία των ΗΠΑ οδήγησαν το δολάριο υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα.

Τ
ο δολάριο κατέγραψε ράλι έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος πλην του Γεν Ιαπωνίας και κάποιων νομισμάτων της Λατινικής Αμερικής. Τα τελευταία συνεχίζουν να ξεχωρίζουν το 2023, ενώ το Γεν ενισχύεται με την ελπίδα ότι τα υψηλά νούμερα του πληθωρισμού θα αναγκάσουν σύντομα την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αρχίσει να αντιστρέφει την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κύλησε ακριβώς σύμφωνα με το σενάριο. Η κεντρική τράπεζα έκανε τα πάντα για να μην φέρει προ εκπλήξεως τις αγορές και φαίνεται ότι το πέτυχε, δεδομένης της υποτονικής αντίδρασης του κοινού νομίσματος.

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να επιφέρει ιδιαίτερες μεταβολές στις αγορές συναλλάγματος. Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αν και η αγορά δεν αναμένει ούτε αλλαγή πολιτικής ούτε σημαντική αλλαγή στα επικοινωνιακά μηνύματα, όπως συνέβη και με την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή θα λάβουμε την πολύ σημαντική έκθεση για την αγορά εργασίας του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, όπου υπήρξαν κάποια σημάδια χαλάρωσης τον τελευταίο καιρό. Βασικά στοιχεία της Ευρωζώνης θα είναι επίσης διαθέσιμα, με την έκθεση για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου και την προκαταρκτική έκθεση πληθωρισμού για τον Οκτώβριο να ανακοινώνονται την Τρίτη. Σε μία ήδη γεμάτη ειδήσεις εβδομάδα, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας για το Νοέμβριο.

Ένας πιθανός κινητήριος μοχλός της αγοράς θα είναι επίσης η τριμηνιαία έκθεση αναχρηματοδότησης του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη, όταν οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν πόσο μακροπρόθεσμο χρέος πρόκειται να πουληθεί τους επόμενους τρεις μήνες. Αυτό που κάποτε δεν αποτελούσε εξέχον γεγονός έχει καταστεί πλέον πολύ πιο σημαντικό τώρα που οι αγορές ανησυχούν για το ύψος του δημόσιου χρέους που πρέπει να πουληθεί σε μια ολοένα και πιο δύσπιστη αγορά. Η προηγούμενη έκθεση αναχρηματοδότησης πυροδότησε το παγκόσμιο ράλι των ομολόγων, επομένως οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους σε αυτή την ανακοίνωση.

Στερλίνα

Η συνεδρίαση του Νοεμβρίου της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτήν την εβδομάδα. Τα επιτόκια αναμένεται ευρέως να παραμείνουν αμετάβλητα στο 5,25% με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στο πως θα διαμορφωθούν οι ψήφοι των μελών της Τράπεζας σχετικα΄με την πορεία των επιτοκίω.

Οι αγορές έχουν σχεδόν αποκλείσει κάθε πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων για το υπόλοιπο του τρέχοντος κύκλου, επομένως μπορεί να υπάρξει κάποια ώθηση από την πλευρά της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για να διατηρήσει τουλάχιστον την επιλογή πρόσθετων αυξήσεων στην καμπύλη. Δεδομένης της πτώσης της στερλίνας στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται, και του γεγονότος ότι η αγορά δεν τιμολογεί περαιτέρω αυξήσεις στη βραχυπρόθεσμη καμπύλη, μπορεί να υπάρχει πιθανότητα ανάκαμψης της στερλίνας.

Ευρώ

Αφού οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Οκτώβριο παρουσίασαν νέα πτώση, η ΕΚΤ δεν μπορούσε παρά να παραμείνει σταθερή και να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας θα είναι κρίσιμα.

Η μεταβολή του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να ανακοινωθεί ακριβώς στο 0%, αποφεύγοντας μια συρρίκνωση. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, αναμένεται νέα υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού, στο 4,2%. Αυτά τα νούμερα θα έφερναν μερική ανακούφιση στην ΕΚΤ, δικαιολογώντας αναδρομικά την απόφασή της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, θα μπορούσαμε να δούμε ένα ήπιο ράλι ανακούφισης από το κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζει να αγωνίζεται μεταξύ της στήριξης προσφέρει μία ταχεία αναπτυσσόμενη οικονομία και τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια, και της καθοδικής πίεσης της υψηλής αποτίμησης που ήδη τιμολογεί μία μεγάλη υπεραπόδοση των ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας δεν αναμένεται πως θα αλλάξει ουσιαστικά το status quo, με τη Fed να έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων προς το παρόν, αλλά είναι πιθανό να διατηρήσει αυτό το επίπεδο των επιτοκίων για μεγάλο διάστημα του 2024. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα η έκθεση για την αγορά εργασίας αναμένεται να επισφραγίσει το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ανθεκτικά υπό το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων.

🔊 μείνετε ενημερωμένοι ακούγοντας το FX podcast μας 🔊

μοιράσου