Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ οδηγούν την ανάκαμψη του Δολαρίου

( χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά )

  • Πηγαίνετε πίσω
  • All posts
    All posts|Currency Updates
    All posts|Currency Updates|International Trade
    All posts|In The News
    All posts|International Trade
    Blog
    Blog|Currency Updates
    Charities & NGOs
    Currency Updates
    Currency Updates|In The News
    Fraud
    Fraud
    In The News
    In The News|Press
    International Trade
    Press
    Weekly report
  • Latest

30 May 2023

Συντάχθηκε απο τον
Enrique Diaz – Alvarez

Chief Risk Officer, Ebury

Η ανθεκτικότητα της Αμερικανικής οικονομίας, συνεχίζει να περιπλέκει τις προσδοκίες.

Α
νταπεξέρχεται καλά στις έως τώρα αυξήσεις των επιτοκίων, και πλέον τόσο η τραπεζική κρίση όσο και το αδιέξοδο σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους φαίνεται πως; υποχωρούν. Οι αρχικές ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί, και τόσο το εισόδημα, οι δαπάνες και (δυστυχώς) οι πιέσεις τιμών συνεχίζουν να εκπλήσσουν προς τα πάνω. Οι αγορές έχουν αρχίσει να τιμολογούν μία ακόμη αύξηση επιτοκίων το καλοκαίρι με αποτέλεσμα το Αμερικανικό Δολάριο καταγράφει ράλι έναντι σχεδόν όλων των βασικών ανταγωνιστών του. Τη μόνη εξαίρεση συνεχίζουν να αποτελούν τα βασικά νομίσματα της Λατινικής Αμερικής, που έχουν λάμψει με την απόδοσή τους μέχρι τώρα το 2023, με το Μεξικανικό και το Κολομβιανό Πέσο να βρίσκονται για μία ακόμη φορά στην κορυφή των επιδόσεων την περασμένη εβδομάδα.

Το οικονομικό ημερολόγιο αυτή την εβδομάδα κυριαρχείται από δύο γεγονότα: την προκαταρκτική έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το μήνα Μάιο, και την έκθεση Μαΐου για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ο ονομαστικός πληθωρισμός για την Ευρωζώνη, αναμένεται να υποχωρήσει λόγω των μειωμένων τιμών ενέργειας, αλλά ο δομικός δείκτης πιθανότατα θα διατηρηθεί ψηλά. Τα στοιχεία δε του δομικού πληθωρισμού είναι αυτά που ορθώς τραβούν την προσοχή της ΕΚΤ. Αναφορικά με τους μισθούς στις ΗΠΑ, προκαταρκτικές ενδείξεις χαλάρωσης της αγοράς εργασίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τα τελευταία στοιχεία, επομένως δεν αποκλείεται να δούμε μία ακόμη ισχυρή ανακοίνωση που θα επικύρωνε τις προσδοκίες για μία επιπρόσθετη αύξηση των επιτοκίων από την Fed.

Στερλίνα

Την περασμένη εβδομάδα, η έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή παρείχε ένα άσχημο σοκ για την Τράπεζα της Αγγλίας. Τόσο ο ονομαστικός όσο και ο δομικός ανακοινώθηκαν σχεδόν μισή μονάδα πάνω από το αναμενόμενο, με τον δομικό να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό εντός του τρέχοντος κύκλου.

Είναι ξεκάθαρο ότι αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αγορές πλέον τιμολογούν πάνω από τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων, και δεν αποκλείουμε την πιθανότητα το τερματικό επιτόκιο να ξεπεράσει το 6%. Η εκτίμησή μας για άνοδο της Στερλίνας βασίζεται σε αυτή την υπόθεση καθώς και στην ανθεκτικότητα της εγχώριας κατανάλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευρώ

Τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη, έχουν υποστεί μία σχετική επιβράδυνση τις τελευταίες εβδομάδες. Πέραν του χαμηλού μεταποιητικού PMI, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Γερμανία απογοήτευσε, επιβεβαιώνοντας ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση, μολονότι πρόκειται για μία ρηχή, τεχνική ύφεση.

Πιστεύουμε ότι τα Γερμανικά στοιχεία επηρεάστηκαν αρνητικά άπαξ, όπως το πέρας της κρατικής στήριξης που δινόταν την εποχή του Covid, ωστόσο θα είναι δύσκολο για το Ευρώ να διασπάσει το πρόσφατο εύρος συναλλαγών έναντι του Δολαρίου, εκτός και μέχρι οι προσδοκίες της αγοράς για την πολιτική της ΕΚΤ ανταποκριθούν στην πραγματικότητα των στοιχείων του δομικού πληθωρισμού τα οποία αρνούνται να επιδείξουν σημαντική χαλάρωση.

Δολάριο ΗΠΑ

Η “κρίση” του ανώτατου ορίου χρέους ήλθε και απήλθε, και η συμφωνία δεν παρέχει ιδιαίτερα μέτρα δημοσιονομικής σύσφιξης. Αυτό σημαίνει ότι το έργο της μάχης ενάντια στον πληθωρισμό επαφίεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, με ελάχιστη βοήθεια να αναμένεται από πλευράς δημοσιονομικής σύσφιξης. Υπό αυτή την έννοια, η έκθεση για τον Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών PCE την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε να θεωρηθεί απογοητευτική για την Fed.

Όχι μόνο σταθεροποιείται ο δομικός πληθωρισμός σε ένα επίπεδο στόχου αρκετά πάνω από το 5% ή περίπου, αλλά και οι ονομαστικοί μισθοί και οι δαπάνες αυξάνονται σε επίπεδα που συνάδουν με αυτό το επίπεδο πληθωρισμού. Όχι μόνο οι αγορές έχουν αποσύρει σχεδόν όλες τις προσδοκίες για περικοπές των επιτοκίων το 2023, αλλά αρχίζουν επίσης να τιμολογούν μία επιπρόσθετη αύξηση των επιτοκίων κάποια στιγμή εντός του καλοκαιριού. Αυτή η αλλαγή στάσης δικαιολογεί το μεγαλύτερο μέρος του ράλι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες.

 

🔊 μείνετε ενημερωμένοι ακούγοντας το FX podcast μας 🔊

μοιράσου