Τα G10 νομίσματα τηρούν στάση αναμονής καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται ανοδικά

(  χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά )

  • Πηγαίνετε πίσω
  • All posts
    All posts|Currency Updates
    All posts|Currency Updates|International Trade
    All posts|In The News
    All posts|International Trade
    Blog
    Blog|Currency Updates
    Charities & NGOs
    Currency Updates
    Currency Updates|In The News
    Fraud
    Fraud
    In The News
    In The News|Press
    International Trade
    Press
    Weekly report
  • Latest

20 February 2023

Συντάχθηκε απο τον
Enrique Diaz – Alvarez

Chief Risk Officer, Ebury

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε υψηλότερος από το αναμενόμενο. Μοιραία, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρόσφατη τάση χαλάρωσης, στην οποία εναποτίθενται τόσες πολλές ελπίδες, εξασθενεί και ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Ο
ι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν παγκοσμίως και οι αγορές επαναξιολογούν τις προσδοκίες τους για χαλάρωση από πλευράς των κεντρικών τραπεζών και αρχίζουν να αποδέχονται ότι εάν κι εφόσον αυτό συμβεί, θα συμβεί το 2024. Επισημαίνουμε ιδιαιτέρως ότι τα αναμενόμενα τερματικά επιτόκια τόσο για την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσαν νέα υψηλά την περασμένη εβδομάδα. Με την άνοδο των αποδόσεων παγκοσμίως, το δολάριο απέτυχε να ωφεληθεί σημαντικά, και όλα τα G10 νομίσματα συναλλάχθησαν σε στενό εύρος – πλην του γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα επιβαρύνθηκε από τον διορισμό ενός σχετικά άγνωστου ακαδημαϊκού ως νέου επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Αυτή την εβδομάδα, η προσοχή παραμένει στους μακροοικονομικούς δείκτες. Ειδικότερα, οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας ανακοινώνονται παγκοσμίως την Τρίτη και προσβλέπουμε ιδιαιτέρως σε διαρκή βελτίωση στην Ευρωζώνη. Ο πληθωριστικός δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) των ΗΠΑ, που αποτελεί τον προτιμητέο δείκτη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Δεν αναμένονται ιδιαίτερες επικοινωνιακές παρεμβάσεις από πλευράς της Fed την τρέχουσα εβδομάδα, πέρα από την δημοσίευση των πρακτικών της Συνεδρίασης του Φεβρουαρίου, που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη.

Στερλίνα

Είχαμε μια σπάνια θετική έκπληξη στο μέτωπο του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι ο δομικός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακολουθεί την ίδια πορεία όπως στις ΗΠΑ, αν και με καθυστέρηση, ξεκινώντας τώρα μια σταδιακή πτωτική τάση, μετά την κορύφωση που σημείωσε το φθινόπωρο του 2022.

Αυτό προστίθεται στη γενικότερη θετική στροφή των στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως εκείνων που αφορούν την αγορά εργασίας. Οι λιανικές πωλήσεις εξέπληξαν επίσης θετικά. Συνολικά, συμφωνούμε ότι η απαισιοδοξία γύρω από την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι υπερβολική και διατηρούμε θετική άποψη για τη στερλίνα.

Ευρώ

Μετά από μια ήρεμη εβδομάδα στις συναλλαγές του ευρώ, πιστεύουμε ότι οι δείκτες PMI έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ανοδικό κίνδυνο για το κοινό νόμισμα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών προεξοφλούν μία ήπια αύξηση, σε επίπεδα που σηματοδοτούν αναπτυξιακή τροχιά, αλλά αυτό μπορεί να υποεκτιμά την πρόσφατη αισιόδοξη ροή ειδήσεων, από πολλαπλά μέτωπα, για την οικονομία της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα την εξασθένιση της απειλής μιας ενεργειακής κρίσης.

Φυσικά, αυτή η θετική έκπληξη απλώς θα ερχόταν να προστεθεί στην πίεση για την ΕΚΤ να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο στις αυξήσεις των επιτοκίων, επομένως παραμένουμε γενικά θετικοί στο ευρώ.

Δολάριο ΗΠΑ

Η έκπληξη για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν ήταν τεράστια, αλλά ήταν αρκετή για να σταματήσει την πτωτική τάση που επισημάναμε στο δομικό πληθωρισμό, τον πιο αξιόπιστο δείκτη για τον μελλοντικό πληθωρισμό. Οι δείκτες του δομικού πληθωρισμού φαίνεται να σταθεροποιούνται πολύ πάνω από το 4%, οι μισθοί επιτέλους ομολοποιήθηκαν, και μάλλον απομένει να γίνει αρκετή δουλειά σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Fed φαίνεται πως συμφωνεί, και απορρίπτει σθεναρά κάθε σκέψη ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν σχεδόν τελειώσει ή, ακόμη πιο απίθανο, ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε χαλάρωση σύντομα. Πιστεύουμε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το δολάριο δεν σημείωσε σημαντικό ράλι την περασμένη εβδομάδα, μία ένδειξη πως ίσως το πρόσφατο ράλι της αντίστροφης τάσης του έχει εξαντληθεί.

🔊 μείνετε ενημερωμένοι ακούγοντας το FX podcast μας 🔊

μοιράσου