Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

( χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά )

  • Πηγαίνετε πίσω
  • All posts
    All posts|Currency Updates
    All posts|Currency Updates|International Trade
    All posts|In The News
    All posts|International Trade
    Blog
    Blog|Currency Updates
    Charities & NGOs
    Currency Updates
    Currency Updates|In The News
    Fraud
    Fraud
    In The News
    In The News|Press
    International Trade
    Press
    Weekly report
  • Latest

16 January 2023

Συντάχθηκε απο τον
Enrique Diaz – Alvarez

Chief Risk Officer, Ebury

Η έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε την πτωτική τάση των πιέσεων στις τιμές και εκτόξευσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως, με την ελπίδα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα σταματήσουν σύντομα.

Τ
ο 2023 ξεκίνησε πολύ αισιόδοξα, καθώς τα καλά νέα για τον πληθωρισμό προστίθενται στους εξασθενημένους φόβους μιας ευρωπαϊκής ύφεσης και της κινεζικής μετά-COVID επαναλειτουργίας. Οι μετοχές παγκοσμίως εκτινάχθηκαν στα ύψη, τα ομόλογα έκαναν ράλι και το δολάριο υπέφερε καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν από τα ασφαλή καταφύγια, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με πτώση έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος πλην του ελβετικού φράγκου. Το πάρτι του 2023 στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών συνεχίστηκε, τροφοδοτούμενο από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και την αυξημένη διάθεση ανάληψης κινδύνου.

Η τρέχουσα εβδομάδα δεν περιλαμβάνει πληθώρα ανακοινώσεων. Μια κρίσιμη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την άτολμη στάση της, που τη διαχωρίζει από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Το βασικό ερώτημα θα είναι εάν οι τάσεις που ισχύουν μέχρι στιγμής για το 2023, δηλαδή το ράλι των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, η μείωση των ανησυχιών για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και η πτώση του δολαρίου θα διατηρηθούν ενόσω οι αγορές αφομοιώνουν τα θετικά νέα για τον πληθωρισμό από την περασμένη εβδομάδα.

Η προσοχή των επενδυτών θα εστιαστεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα στις πολυάριθμες ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών του κόσμου στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Αναμένουμε το περιεχόμενο και ο τόνος των ομιλιών των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αποκλίνουν, δεδομένου του εξελισσόμενου χάσματος μεταξύ των τάσεων του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη (ακόμα αυξάνεται) και στις ΗΠΑ (μειώνεται αργά).

Στερλίνα

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να ξεπερνά τις ζοφερές προσδοκίες. Κατάφερε να επιτύχει ανάπτυξη 0,1% τον μήνα Νοέμβριο, αψηφώντας τις προσδοκίες για συρρίκνωση και καλλιεργώντας αμφιβολίες για όσους υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Η στερλίνα δεν αντέδρασε πολύ στα νέα και παρακολούθησε σε μεγάλο βαθμό το ευρώ στο ράλι έναντι του δολαρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει ένα από τα λίγα σημαντικά νέα την τρέχουσα εβδομάδα, με τη δημοσίευση την Τρίτη της έκθεσης του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο. Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στο δομικό δείκτη. Μέχρι στιγμής, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη, δεν έχουμε δει αυτό το βασικό δείκτη να παρουσιάζει το είδος της ευπρόσδεκτης πτωτικής τάσης που παρατηρούμε στις ΗΠΑ.

Ευρώ

Το κυριότερο νέο της εβδομάδας στην Ευρωζώνη ήταν η μεγάλη ανοδική έκπληξη στη βιομηχανική παραγωγή για το Νοέμβριο. Ενώ έχει μεσολαβήσει αρκετό διάστημα από τότε, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά απίθανο η Ευρωζώνη να εισήλθε σε ύφεση τον χειμώνα του 2022, κάτι με το οποίο συμφωνούμε και έρχεται σε αντίθεση με το ζοφερό αίσθημα που υπάρχει.

Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών της ενέργειας ενισχύει περαιτέρω το κλίμα στην οικονομία της Ευρωζώνης, και το κοινό νόμισμα ξεπέρασε κάθε νόμισμα της G10 πλην του Ιαπωνικού Γεν. Την τρέχουσα εβδομάδα θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Φόρουμ του Νταβός. Η ανάγκη να φτάσουν τα επιτόκια της Ευρωζώνης εκείνα των ΗΠΑ και η περαιτέρω ανοδική πορεία της οικονομίας λόγω του ανοίγματος της Κίνας παραμένουν οι πυλώνες της ανοδικής υπόθεσης για το Ευρώ.

Δολάριο ΗΠΑ

Η έκθεση για τον πληθωρισμό ήταν ακριβώς όπως αναμενόταν, και αυτό ήταν καλό νέο για τις αγορές. Ο βασικός δομικός δείκτης του πληθωρισμού, πιο επίμονος και καλύτερος προγνωστικός δείκτης του μελλοντικού πληθωρισμού από τον ονομαστικό, αυξήθηκε κατά 0,3% και βρίσκεται σε σαφή, αν και ήπια πτωτική πορεία από το περασμένο καλοκαίρι, παρότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα πολύ πάνω από τους στόχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Φαίνεται πιθανό τώρα ότι τα διατραπεζικά επιτόκια διακράτησης στις ΗΠΑ δεν θα ανέβουν πάνω από το 5% προτού η Τράπεζα υιοθετήσει στάση αναμονής. Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η προοπτική περικοπών μετατίθεται για το μέλλον, και σίγουρα όχι πριν από το 2024.

μείνετε ενημερωμένοι ακούγοντας το FX podcast μας

🔊 μείνετε ενημερωμένοι ακούγοντας το FX podcast μας 🔊

μοιράσου