Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

( χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά )

  • Πηγαίνετε πίσω
  • All posts
    All posts|Currency Updates
    All posts|Currency Updates|International Trade
    All posts|In The News
    All posts|International Trade
    Blog
    Blog|Currency Updates
    Charities & NGOs
    Currency Updates
    Currency Updates|In The News
    Fraud
    Fraud
    In The News
    In The News|Press
    International Trade
    Press
    Weekly report
  • Latest

5 December 2022

Συντάχθηκε απο τον
Enrique Diaz – Alvarez

Chief Risk Officer, Ebury

Μια ομιλία με σχετικά ήπιο τόνο από τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ καθώς και η προοπτική για απομάκρυνση της Κίνας από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων COVID τροφοδότησαν το ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και έριξαν το δολάριο, το οποίο υποχώρησε έναντι όλων των άλλων G10 νομισμάτων.

Τ
ο δολάριο έχει πλέον υποχωρήσει κατά 6% από τα υψηλά του στα μέσα Οκτωβρίου, και σε όρους σταθμισμένων συναλλαγών, οι επενδυτές τοποθετούνται πλέον ως πωλητές σε σχέση με αυτό . Θα μπορούσαμε να δούμε κάποια σταθεροποίηση προς το τέλος του έτους, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο επιθετική θα είναι η στάση των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών στην προσεχή συνεδρίασή τους το Δεκέμβριο.

Αυτή η εβδομάδα θα είναι ήσυχη όσον αφορά στις δημοσιεύσεις στοιχείων και στις ειδήσεις πολιτικής, και οι αγορές πιθανότατα θα περάσουν τις μέρες περιμένοντας τις τρεις μεγάλες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα σε διάστημα μικρότερο από 24 ώρες , δηλαδή της Federal Reserve, της Τράπεζα της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στερλίνα

Η στερλίνα συνέχισε την ισχυρή της ανάκαμψη από τα βάθη της δημοσιονομικής κρίσης, καθώς οι αγορές αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα ακολουθηθούν ορθολογικές δημοσιονομικές πολιτικές, και το σκηνικό γίνεται πιο φιλικό στην ανάληψη κινδύνων γενικότερα.

Η συζήτηση για ένα μοντέλο ελβετικού τύπου για τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθυσήχασε επίσης τις αγορές την περασμένη εβδομάδα και ορισμένα επιθετικά σχόλια από μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής πιθανώς σημαίνουν ότι η στερλίνα ευκολότερα θα ενισχυθεί παρά θα υποτιμηθεί, τουλάχιστον μέχρι η Τράπεζα της Αγγλίας να ξεκαθαρίσει τη θέση της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, σε δέκα ημέρες δηλαδή από τώρα.

Ευρώ

Η έλλειψη ειδήσεων από την ευρωζώνη που θα μπορούσαν να κινήσουν τις αγορές την περασμένη και την τρέχουσα εβδομάδα, σημαίνει ότι το ευρώ κινείται ως επί το πλείστον αντιδρώντας σε ειδήσεις που έρχονται από μακριά, ιδίως στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Και οι δύο έδιναν θετικές ειδήσεις, με τον Πάουελ να στέλνει το μήνυμα για άνοδο μόλις 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο, και τις κινεζικές αρχές να σηματοδοτούν ότι τα μέτρα περιορισμού θα χαλαρώσουν ότι οι πολιτικές μηδενικών κρουσμάτων COVID-19 ανήκουν στο παρελθόν. Έτσι, το ευρώ κινήθηκε ανοδικά προς την κορυφή του εύρους διακύμανσης μετξύ του 1 προς 1 και 1.05, όπου διαπραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Δολάριο

Οι αγορές αναζητούσαν απελπισμένα ένα σημάδι ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να απομακρυνθεί από τις τεράστιες αυξήσεις των 75 μονάδες βάσης, και το βρήκαν την περασμένη εβδομάδα. Μία αύξηση 50 μονάδων βάσης για τον Δεκέμβριο έχει πλέον τιμολογηθεί, και ενώ σε προηγούμενους κύκλους αυξήσεων αυτό θα θεωρούνταν μια αξιοσημείωτη κίνηση, τώρα εκλαμβάνεται ως μία καλή είδηση στο μέτωπο των τιμών. Τα νέα την περασμένη εβδομάδα ήταν θετικά για την οικονομία και ανάμεικτα για τον πληθωρισμό. Τα πραγματικά νούμερα οικονομικής δραστηριότητας είναι μέχρι στιγμής ισχυρά στις ΗΠΑ, και η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά ισχυρή.

Ενώ η έκθεση για τον πληθωριστικό δείκτη PCE επιβεβαίωσε τα καλά νέα από την προηγούμενη έκθεση για τον ΔΤΚ, οι μισθοί τον Οκτώβριο αυξήθηκαν σημαντικά περισσότερο από το αναμενόμενο, και φαίνεται ότι προσπαθούν να καλύψουν τον πληθωρισμό, αυξάνοντας την προοπτική δευτερογενών πληθωριστικών επιπτώσεων. Προς το παρόν, όλα έχουν ξεχαστεί μέσα στους πανηγυρισμούς για το πέρας των 75 μονάδων βάσης. Τα ομόλογα σημείωσαν ράλι παράλληλα με τις τιμές κινδύνου, και το δολάριο συνέχισε να διορθώνει από τα κέρδη του 2022.

 

🔊Θέλετε να ενημερωθείτε για τα τρέχοντα νέα της αγοράς; Ακούστε το podcast της Ebury: FXTalk!

μοιράσου