Η Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

( χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά )

  • Πηγαίνετε πίσω
  • All posts
    All posts|Currency Updates
    All posts|Currency Updates|International Trade
    All posts|In The News
    All posts|International Trade
    Blog
    Blog|Currency Updates
    Charities & NGOs
    Currency Updates
    Currency Updates|In The News
    Fraud
    Fraud
    In The News
    In The News|Press
    International Trade
    Press
    Weekly report
  • Latest

13 February 2023

Συντάχθηκε απο τον
Enrique Diaz – Alvarez

Chief Risk Officer, Ebury

Η ανάκαμψη του δολαρίου συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι προσδοκίες για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων της Fed συνεχίζουν να μετατοπίζονται στο μέλλον λόγω των ισχυρών δεδομένων από τις ΗΠΑ και της επιθετικότητας που δείχνει η Κεντρική Τράπεζα.

Τ
α περιουσιακά στοιχεία κινδύνου υποχώρησαν ελαφρώς, οι επιδόσεις των νομισμάτων αυξήθηκαν και το δολάριο τελείωσε την εβδομάδα υψηλότερα έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων. Η εβδομάδα ήταν μικτή συνολικά, με ορισμένα νομίσματα όπως η Σουηδική Κορώνα ή το Μεξικάνικο Πέσο να έχουν καλύτερες επιδόσεις, βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της αντίστοιχης κεντρικής τράπεζας για υψηλότερα επιτόκια. Οι αγορές συναλλάγματος του 2023 εξακολουθούν να καθοδηγούνται κυρίως από τη στάση των κεντρικών τραπεζών και τις προσδοκίες που προκύπτουν για τερματικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια στις διάφορες νομισματικές περιοχές.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα δεδομένα που αποτελούν τον οδηγό για τις προσδοκίες από την Κεντρική Τράπεζα: την έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, που θα δημοσιευτεί την Τρίτη. Είναι δύσκολο να υπερβάλει κανείς για τη σημασία αυτού του μοναδικού δεδομένου, καθώς οι traders και η Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ αναζητούν επιβεβαίωση της σταδιακής πτωτικής τάσης των τελευταίων μηνών. Αναμένονται επίσης: η έκθεση για την εκτίμηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη για το τέταρτο τρίμηνο (την Τρίτη), η έκθεση για την εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο (την Τρίτη) και για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο (την Τετάρτη), αλλά καμία από αυτές τις εκθέσεις δεν θα έχει στην αγορά τον αντίκτυπο που θα έχει ο πληθωρισμός των ΗΠΑ.

Στερλίνα

Οι επενδυτές ένιωσαν καλύτερα με την επιβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απέφυγε την ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και η στερλίνα διατήρησε τη δύναμή της έναντι του δολαρίου, ενώ ανέβηκε έναντι του ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Γενικά, υπήρχαν λίγα δεδομένα την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ διαφορετική και αναμένουμε να δούμε μερικά πυροτεχνήματα στα μέσα της εβδομάδας, στο διάστημα ανάμεσα στη δημοσίευση της έκθεσης για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ (την Τρίτη) και της αντίστοιχης έκθεσης για το Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη.

Η έκθεση για την εργασία της Τρίτης είναι επίσης σημαντική, αλλά προς το παρόν οι αγορές παραμένουν εστιασμένες στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό. Το γεγονός ότι η αγορά τιμολογεί και προεξοφλεί ένα δομικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας) πάνω από το 6% δυσχεραίνει το έργο της τράπεζας της Αγγλίας, η οποία προσπάθησε να δώσει ένα πιο μετριοπαθή τόνο για τα επιτόκια στο προσεχές μέλλον.

Ευρώ

Λίγες οικονομικές ειδήσεις υπήρξαν για την Ευρωζώνη την προηγούμενη εβδομάδα και το ευρώ κινήθηκε κυρίως από γεγονότα σε άλλες οικονομίες. Αυτή η εβδομάδα δεν αναμένεται να είναι διαφορετική, καθώς η έκθεση για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου έχει αποτυπωθεί από τις εκθέσεις των περισσότερων μεμονωμένων χωρών και δεν αναμένεται να προσθέσει πολλές νέες πληροφορίες.

Η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ την Τρίτη και η ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί της κίνησης της αγοράς αυτήν την εβδομάδα.

Δολάριο ΗΠΑ

Οι ανακοινώσεις δευτερογενών δεδομένων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εβδομαδιαίων αιτήσεων ανεργίας και των συναισθημάτων των καταναλωτών, καθώς και οι αναθεωρήσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ήταν σε απόλυτη συνέπεια με τη δυναμική που προδιέγραψε η έκθεση για την απασχόληση την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνουμε ιδιαίτερα την ελαφρώς ανοδική αναθεώρηση σε σχέση με το δομικό πληθωρισμό Δεκεμβρίου.

Αυτό, μαζί με την πρόσφατη ανάκαμψη στις μετρήσεις μεγάλων μεγεθών όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σημαίνει ότι οι αγορές προετοιμάζονται για άλλη μηνιαία άνοδο 0,4% σε αυτόν τον βασικό δείκτη. Αυτό είναι περίπου συνεπές με ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 5%, πολύ υψηλό για να νιώθει άνετα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, και αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να δέχονται ανοδική πίεση ενόσω οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων το 2023 εξασθενούν περαιτέρω.

🔊 μείνετε ενημερωμένοι ακούγοντας το FX podcast μας 🔊

μοιράσου